Endodontie (ontzenuwen)

Behandelingen

Endodontie (ontzenuwen)

Soms is een tand zo zwaar beschadigd dat de zenuw in de tand begint te ontsteken of zelfs afsterft. Dan is een endodontische behandeling noodzakelijk.

Een ontsteking kan soms geen klachten geven, maar kan ook hevige pijnklachten veroorzaken, vooral ’s nachts. Tijdens de wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken zenuwweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest namelijk niet meer, dit is een onomkeerbaar proces. Wanneer het ontstoken tandweefsel niet verwijderd wordt zal het verder afsterven en zal de ontsteking verder uitbreiden naar het kaakbot. Hierdoor gaat dan het kaakbot rondom de tand verloren en kan in extreme gevallen het tand element gaan los staan of zelfs uitvallen.

Ontzenuwen

Deze behandeling gebeurt altijd onder plaatselijke verdoving. De tand wordt open geboord en worden alle wortelkanalen gereinigd met kleine vijltjes en gespoeld met een ontsmettende vloeistof. Daarna worden de kanalen terug opgevuld en de gemaakte opening weer afgedicht, meestal met vulling. Als het element te fel verzwakt is kan een kroon nodig zijn.

Soms is de behandeling gecompliceerd bijvoorbeeld door zeer kromme of lange kanalen, door opgesplitste of versteende kanalen en zullen wij je verwijzen naar de specialist in huis ter zake (endodontoloog Lodewijk Behaeghe).

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Snijtanden hebben meestal maar 1 wortel, kiezen meestal 3. De tijdsduur varieert daardoor van een half uur tot 2 uur. Meestal kan de behandeling in 1 zittijd afgewerkt worden, soms moet je ook een aantal keer terugkomen.

Na de behandeling kan je eventueel napijn hebben, die enkele dagen kan aanhouden. Dit zal vooral drukpijn zijn waardoor de tand erg gevoelig is bij aanraken. De pijn piekt gewoonlijk op de 2e en 3e dag na de behandeling. Met een goede pijnstiller kan je deze pijn onderdrukken. Een antibioticum is meestal niet nodig. Wacht deze periode af, de bijtgevoeligheid kan zelfs nog enkele weken na de behandeling merkbaar zijn.

Een tand waarop een zenuwbehandeling is uitgevoerd, is brozer. De kans dat er een stuk afbreekt is groter bij ontzenuwde tanden. Verder kunnen deze elementen donker verkleuren, wat vooral in het front een esthetisch probleem kan zijn. Het overkronen van het tandelement biedt voor beide risico’s een oplossing.

Zie ook : www.endohoutkaai.be